Nova mama? Današnje mame su hrabre žene koje biraju da učine ono što mogu, da prave pozitivnu razliku u svojim domovima, zajednicama i širom sveta. Postati mama izaziva snažnu želju da svojoj deci pružite najbolje, uključujući zdraviju, zeleniju planetu.
Naučite savete za održivo roditeljstvo sa ekološkim proizvodima, minimalističkim ormarima i drvenim igračkama za zdraviju planetu.
- Izaberite ekološke platnene pelene umesto onih za jednokratnu upotrebu kako biste smanjili otpad i izlaganje štetnim hemikalijama.
- Odlučite se za minimalističku garderobu za bebe sa organskom ili polovnom odećom da biste uštedeli novac i zaštitili životnu sredinu.
- Koristite ekološki prihvatljive deterdžente za pranje veša i perite odeću u hladnoj vodi da biste uštedeli energiju.
- Pređite na drvene igračke umesto plastičnih da biste obezbedili sigurnije igračke i podržali održive šumske prakse.
Saveti za poboljšanje kvaliteta vazduha kod kuće
Svakodnevne aktivnosti kao što su kuvanje, prženje hrane, upotreba hemikalija za čišćenje, farbanje ili upotreba mirisa mogu doprineti zagađenju vazduha u stanovima. Ovi procesi mogu oslobađati čestice, gasove i mirise koji mogu uticati na kvalitet vazduha.
Evo nekoliko saveta za poboljšanje kvalitete vazduha kod kuće:
- Redovno provetravajte vaš dom
- Pređite na ekološka sredstva za čišćenje doma
- Preduzmite korake za kontrolu alergena: često menjajte posteljinu, usisavajte tepihe, sušite veš uz otvoren prozor, koristite otirače da sprečite da spoljašnja zagađenja budu uneta u prostoriju
- Zabranite pušenje u prostoriji
- Koristite prečišćivač vazduha
- Poboljšajte i održavajte sistem ventilacije
- Smanjite vlagu, koristite odvlaživače vazduha
- Proverite sistem grejanja
- Efikasno koristite sobne biljke koje prečišćavaju vazduh
- Povedite računa o kućnim ljubimcima
Bezbednost hrane tokom letnjih dana
Na visokim temperaturama namirnice se lako i brzo kvare, a najveću opasnost predstavljaju mleko i mlečni proizvodi, meso, prerađevine od mesa, proizvodi od jaja, sladoledi i kolači.
Nakon kupovine namirnica u marketu pridržavajte se sledećih pravila:
• Održavajte ruke čistim – perite ih sapunom i vodom
• Obavezno operite voće i povrće pre konzumiranja
• Razdvajajte svežu od kuvane hrane
• Kuvajte hranu na 70⁰C, pogotovo meso, jaja i morske plodove
• Lako kvarljive namirnice čuvajte u frižideru (na temperaturi ispod 5⁰C)
Kako biste smanjili otpad od hrane, pridržavajte se pravila FIFO (first in, first out) prvo što stavite u frižider, prvo i konzumirajte (pratite istek rokova)
Učite decu da štede energiju
Decu učimo tako što im dajemo primer ponašanja; učenje dece štednji energije u domu može postati zabavna porodična aktivnost
- Gašenje svetla – započnite igru u kojoj svi trče po kući da provere da li su sva svetla ugašena pre izlaska iz doma
- Gledanje televizora – naučite decu da pravilno isključuju TV i da ga ne ostavljaju uključenim kada ga više ne gledaju
- Kuvanje – trudite se da dok pripremate kolače štednjak bude isključen, deca uz vas kuvaju i uče o važnosti štednje energije u kuhinji
- Štednja vode – dok perete zube, ruke ili lice, učite decu da zatvaraju česmu kada im voda nije potrebna; dok se deca kupaju, pevajte pesmu koja traje do 10 min, kako tuširanje ne bi trajalo predugo
- Isključivanje aparata koji nisu u upotrebi – Iako isključivanje uređaja i punjača koji nisu u upotrebi možda neće znatno smanjiti vaš račun za struju, to je i dalje odličan način da naučite decu da budu svesna svoje potrošnje energije.
Pametni dom u funkciji održivosti
- Izaberite uređaje sa oznakom Energy Star – uređaji sa najmanjom potrošnjom električne energije
- Koristite opciju automatizacije uređaja da se uključe samo kada su potrebni (npr, u određeno doba dana, ili kada temperatura padne ispod određenog stepena) jer time se optimizuje njihov potencijal za uštedu energije.
- Podesite upozorenja za uslove trošenja energije: neki uređaji npr frižideri će vas upozoriti na problem, kao što je porast potrošnje energije uzrokovan odškrinutim vratima.
- Koristite HUB kao kontrolni centar koji povezuje sve pametne uređaje i omogućava vašem domu da radi kao sistem.
- Podesite režime odmora: Pre nego što odete od kuće na duže, podesite svoje uređaje na režim odmora tako da troše što je moguće manje energije da bi vaš dom bio bezbedan dok vas nema.
Sezona praznika je savršeno vreme da budete deo pokreta ka održivoj budućnosti
- Izaberite kvalitetan poklon koji traje i koji će nečemu služiti
- Izborom poklona smanjite karbonski otisak – darujte iskustvo (kupite karte on line za pozorište, bioskop, koncert, spa…)
- Kupujte lokalno od malih proizvođača
- Birajte handmade ili second-hand poklone i dekoraciju (npr od drveta)
- Ne kupujte predmete od plastike, već od biorazgradivog ili recikliranog materijala
- Budite kreativni i napravite sami ukrase
- Koristite eco-friendly papir za pakovanje ili tkaninu (Furoshiki tehnika)
- Ukrasite kućnu biljku umesto jelke ukrasima od ranijih godina
- Pređite na LED ili solarne lampice
- Šaljite e-card čestitke
- Potrudite se da ne ostavite suviše otpada nakon proslava
- Obucite komad odeće od prethodnih proslava
- Uživajte u društvu svojih najmilijih i organizujte Secret Santa za poklone
Kako do održive mode?
Samo promenom načina kupovine odeće, možemo da kao pojedinci napravimo veliki uticaj na modnu industriju. Evo par predloga:
- Kupujte polovnu (second-hand) ili vintage odeću umesto da stalno kupujete novu odeću. Istražite brendove i kupujte one koji praktikuju održivost, kao što su korišćenje organskih materijala ili fer trgovine.
- Izaberite odeću napravljenu od održivih materijala kao što su organski pamuk ili bambus umesto konvencionalnih materijala kao što su poliester ili koža.
- Popravite svoju odeću umesto da je bacite kada se ošteti.
- Donirajte svoju staru odeću umesto da je pustite da leži u vašem ormanu i skuplja prašinu.
Donošenjem održivijih izbora kada kupujemo, možemo izvršiti pritisak na modnu industriju da promeni svoje načine poslovanja koji nisu u skladu sa održivošću.
Kako do održive ishrane?
Održiva ishrana ima pozitivan uticaj na životnu sredinu jer favorizuje bezbednost hrane u smislu kvantiteta i kvaliteta. Doprinosi zaštiti i poštovanju biodiverziteta i ekosistema.
Birajte održive proizvode:
- lokalno i sezonsko voće i povrće
- morske plodove (dagnje, školjke)
- alge
- smanjite potrošnju mesa
Kupujte i konzumirajte na održiv način:
- planirajte kupovine
- pravilno čuvajte hranu
- pratite pravilo prvi ulazi/ prvi izlazi
- smanjite bacanje hrane
- ne kupujte proizvode sa velikom ambalažom
- optimizujte kuvanje i smanjite energetski otpad u kuhinji
Prednosti: bolje zdravlje, poštovanje životne sredine, jačanje zajednice, jačanje ekonomije.
Kako da budete deo održivog turizma?
Pozitivan način održivog putovanja pokazuje se i kroz odgovorno rezervisanje smeštaja, kao i poštovanje kulture i zajednice turističke destinacije
- Izaberite tzv. održivu destinaciju za putovanje umesto popularne
- Istražite smeštaj i obilaske koje planirate na osnovu toga koliko su „zeleni“ (na sajtovima ima istaknuto koliko su eko posvećeni)
- Izbegavajte obilaske koje za temu imaju zabavu sa životinjama. Bolja alternativa je poseta nacionalnim parkovima
- Poštujte životnu sredinu. Izbegavajte dodirivanje drevnih hramova i poštujte znakove i upozorenja
- Ne ostavljajte otpad iza sebe. Bacajte đubre u kante namenjene tome
- Kupujte u lokalnim prodavnicama čime dajete doprinos lokalnoj privredi
- Štedite energiju i vodu kao kada ste kod kuće
- Usporite dok ste na putovanju jer ćete zaista doživeti mesto koje posećujete i napraviti manje karbonskog otiska
Kako da na održiv način brinemo o vodi
- Ne koristite sleep opciju na uređajima. Činjenica je da 90% proizvodnje električne energije troši vodu. Isključivanje naših uređaja kada ih ne koristimo znači da je potrebno manje energije da se proizvodi.
- Kupujte održivo. Za proizvodnju tipičnog para farmerki potrebno je 10.000 litara vode, što je više od onoga što osoba popije za 10 godina.
- Tuširajte se do pet minuta. Pošto 44% otpadnih voda iz domaćinstava nije bezbedno prečišćeno, kraće tuširanje je odličan način da se uštedi ovaj dragoceni resurs.
- Prestanite da zagađujete. Ne bacajte otpad od hrane, ulja i lekove u toalet ili odvode.
- Ne bacajte jestivu hranu. Procenjuje se da se 1/3 sve proizvedene hrane u svetu gubi ili odlazi u otpad. Smanjenje rasipanja hrane smanjuje potražnju za poljoprivredom, koja je jedan od najvećih potrošača vode.
- Odaberite obrok na bazi biljaka. Obično je potrebno između 3.000 i 5.000 litara vode za proizvodnju 1 kg pirinča, 2.000 litara za 1 kg soje, 900 litara za 1 kg pšenice i 500 litara za 1 kg krompira.
- Učestvujte u čišćenju vaših lokalnih reka, jezera ili plaža.
- Štitite prirodu. Posadite drvo ili napravite baštu koja sakuplja kišnicu – koristite prirodna rešenja da smanjite rizik od poplava.
- Inicirajte neki događaj ili aktivnost koji za temu ima brigu o vodi – uključite kolege, prijatelje, zajednicu.
Održivo putovanje – Putujte bez plastike
Kada putujete, ponesite sopstvenu flašu vode za višekratnu upotrebu i ceger i suzdržite se od sakupljanja besplatnih bočica šampona koje se nalaze u hotelima. Hranu za put spakujte u višekratne činije.
Smanjite svoju putnu garderobu
Što su vaše torbe teže, to je avionu potrebno više energije da podigne sav taj prtljag. Evo jednog jednostavnog načina da smanjite ugljenični otisak vašeg leta: Spakujte lakšu torbu ili spakujte samo one stvari koje ćete zaista i nositi. Podaci pokazuju da samo 16% turista koristi sve stvari koje spakuje za putovanje. Dok ste na putovanju, zabeležite šta niste koristili i zapišite nekoliko ideja kako biste uštedeli prostor u koferu na sledećem putovanju.
Držite se podalje određenih suvenira
Kada putujete u inostranstvo, izbegavajte suvenire napravljene od ugroženih vrsta – pomislite na slonovaču, kornjačevinu, kožu reptila, krzno ili korale. Deo zaštite životne sredine znači zaštitu njenog biodiverziteta, a to nisu uspomene koje želite da sačuvate
Karbonski (ugljenični) otisak
Ugljen dioksid je gas staklene bašte koji zarobljava toplotu na našoj planeti, što dovodi do porasta globalnih temperatura. Otisak ugljenika je mera koja se koristi kao mera uticaja na životnu sredinu.
Ono što većina ljudi ne shvata je da svako od nas ima ugljenični otisak. Često nismo svesni koliko CO₂ proizvode predmeti koje koristimo u svakodnevnom životu ili naše svakodnevne aktivnosti. Banana koju ste imali za doručak, vreme koje ste proveli na traci za trčanje ili tuširanje toplom vodom nakon treninga, sve što radite daje vaš ugljenični otisak.
Hajde da vidimo neke od njih:
- Korišćenje mobilnog u trajanju od sat vremena, generiše 172g CO₂
- Tuširanje vrelom vodom u trajanju od 10 minuta, generiše oko 2 kg CO₂
- 1,5 kg CO₂ se generiše obrocima u 1 nedelji, pod pretpostavkom da su 3 obroka dnevno oko 600 cal
- 33g CO₂ se generiše upotrebom jedne plastične kese, 83g upotrebom jedne plastične boce za vodu, a 16g upotrebom jednokratne čaše za kafu
- Obična tekstualna poruka emituje 4g CO₂, dok je imejl sa fotografijom emituje čak 50g CO₂.
- Samo jedna Google pretraga generiše 0,2g CO₂